Back-up ~ foto’s en documenten veilig bewaard

door | nov 8, 2016 | Tips | 0 Reacties

Om ervoor te zorgen dat al uw dierbare bestanden veilig bewaard worden, kunt u een back-up maken. Hierbij maakt u als het ware een reserve kopie van de bestanden die u wilt bewaren. Mocht er dan iets gebeuren met uw laptop of PC, dan heeft u altijd nog de back-up.

Hieronder kunt u lezen wat de verschillende manieren zijn om een back-up te maken en wat u daarvoor nodig heeft.

Waarheen back-uppen?

De eerste keuze die u moet maken is waar u uw back-up op wilt maken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een back-up te maken op een tweede harde schijf in uw laptop, als uw laptop dat heeft. Dat heeft als voordeel dat u alles eenvoudig houdt, maar als nadeel dat de back-up zich op vrijwel dezelfde fysieke locatie bevindt als het origineel. Raakt u de laptop kwijt, dan bent u ook uw back-up kwijt. U kunt er ook voor kiezen om een back-up te maken op een DVD of Blu-ray. Dat is al iets veiliger, maar dan zit u met de over het algemeen beperkte capaciteit ervan.

Een veiligere en handigere oplossing is om de back-up op een extern station te zetten, bijvoorbeeld een externe harde schijf, een netwerkschijf of een NAS-apparaat. Deze bieden voldoende opslagcapaciteit om een volledig systeem te back-uppen. U kunt er in de toekomst ook nog meer back-ups op kwijt. Ook kunt u een Online Back-up abonnement aanschaffen. Wij bieden dit aan vanaf € 15,- per maand. Op deze manier heeft u er geen omkijken naar en zijn uw bestanden altijd veilig beschikbaar. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie.

Wat back-uppen?

Voor u een back-up gaat maken, bepaalt u welke bestanden u wel en welke u niet belangrijk voor vindt. Het is niet nodig om een back-up te maken van waardeloze bestanden; dat neemt alleen maar ruimte in beslag die u kunt gebruiken voor zinvolle zaken. Kijkt u vooral goed naar de mappen die zich bevinden in het persoonlijke gedeelte van uw computer (Contacten, Documenten, Downloads, Muziek, Foto’s en Video’s). Het kan soms ook handig zijn om programma’s te back-uppen. Zeker als u ervoor betaald heeft.

Hoe een back-up maken

Het maken van een back-up kan zowel handmatig als automatisch. Handmatig een back-up maken is eigenlijk niet veel meer dan een aantal mappen met bestanden van uw computer naar het door u gebruikte opslagapparaat kopiëren. Sluit de externe harde schijf of netwerkschijf aan en sleep de bestanden naar de schijf in de Windows Verkenner. Als u snel een eenmalige back-up wilt maken van de bestanden, dan is dit de makkelijkste methode.

Het kan echter ook zo zijn dat u een back-up wilt maken van uw hele systeem, bijvoorbeeld omdat u een nieuwe laptop hebt gekocht en niet alles opnieuw wilt installeren. Dan moet u gebruik maken van speciaal daarvoor gemaakte software, of van Windows Easy Transfer of Windows Back-up, dat standaard in Windows zit.

Neemt u bij ons Online Back-up af dan gaat alles geheel automatisch, wij kunnen het zelfs voor u installeren.

Is het u met name te doen om regelmatig een back-up te maken van uw belangrijke bestanden, dan kunt u dit ook via speciaal daarvoor geschreven software doen en via Windows zelf, met Bestandsgeschiedenis. Het is daarbij niet nodig om iedere keer van alle bestanden een back-up te maken. Ongewijzigde bestanden hoeven niet nog een keer gekopieerd te worden. De programma’s zijn slim genoeg om alleen de gewijzigde en nieuwe bestanden te back-uppen. Dat scheelt tijd en bespaart ruimte op uw opslagapparaat.

Share This