De 5e generatie USB met type-C connector

door | nov 8, 2016 | Tips | 0 Reacties

USB (Universal Serial Bus) begon ooit als een vervanging van de langzamere parallelle en seriële poorten. We zijn inmiddels toe aan de vijfde generatie USB met Type C connector, waarbij snelheden almaar toenamen. De oude vertrouwde USB-plug wordt in deze vijfde generatie dan toch vervangen door een nieuwe connector, type C genaamd.

Dankzij USB konden fabrikanten in 1996 eindelijk randapparatuur fabriceren die zowel geschikt was voor PC’s als Apple computers. Bovendien kon USB ook de stroomvoorziening verzorgen en was het mogelijk apparatuur aan te sluiten zonder de computer uit te schakelen (hotplugging). USB 1.0 begon met een snelheid van 1.5Mbit/s. USB 1.1 uit 1998 was al wat sneller met 12Mbit/s. De meeste apparaten werken momenteel nog met USB 2.0, alweer uit het jaar 2000, met een snelheid van 480Mbit/s. Deze snelheden zijn echter allemaal theoretisch en worden in de praktijk nauwelijks behaald.

USB 3.0

USB 3.0 is geïntroduceerd in 2008 en begint nu steeds meer gemeengoed te worden op randapparatuur. USB 3.0 is een stuk efficiënter dan 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral een voordeel met het oog op gebruik van mobiele apparatuur. Daarnaast is ook de snelheid weer een factor 10 verhoogd, naar 4Gbit/s. De draden van de USB 3.0 kabel zijn veel anders dan die van zijn voorganger. Zo’n USB 3.0 kabel is daarom een stukje dikker.
USB 3.0 is zo ontworpen dat het nog steeds backwards compatibel is met USB 2.0 en USB 1.1. Een USB 3.0 connector past dus gewoon in de USB 2.0 poort van een computer. Andersom gaat ook; een USB 2.0 kabel past ook op de USB 3.0 computerpoort, maar dan natuurlijk wel op ‘2.0’ snelheid.

Connectortype A, B en C

Op dit moment maken apparaten gebruik van de USB-types A en B. Op computers, gameconsoles, stopcontacten en mediaplayers bevinden zich de USB A-poorten. Smartphones, tablets, printers e.d. maken gebruik van type B ingangen in verschillende varianten zoals mini-USB en micro-USB. De nieuwe norm USB 3.1 gebruikt een nieuwe connector: type C. Bij de vorige USB-kabels was het altijd lastig om te bepalen op welke manier ie in de poort moest: welke kant is nu de bovenzijde en welke de onderzijde? Dit is bij type C niet meer van toepassing. De kabel heeft namelijk geen boven- of onderkant. Daardoor is deze blindelings in apparaten te stoppen.
USB type C gaat zelfs beide connectors aan de uiteinden van de huidige USB-kabels vervangen, zowel type A als type B. Enerzijds omdat de kabel gewoon omkeerbaar is en in beide richtingen hetzelfde functioneert. Anderzijds omdat de nieuwe USB-pluggen net zo klein zijn als de huidige micro-USB stekkers, 8.3 x 2.6mm. Daarmee vervalt de noodzaak om weer speciale kleine plugtypen te introduceren voor kleine apparaten zoals smartphones. Maar de toekomst zal leren of zo’n uniformiteit ook bewaarheid wordt

USB 3.1 – type C

In 2013 werd het tijd voor een nóg snellere ‘superspeed+’ USB variant, te weten USB 3.1. Momenteel wordt deze standaard vaker aangeduid als USB Type C omdat er een andere connector voor gebruikt wordt. De type C USB zorgt voor snellere communicatie tussen de apparaten.USB 3.1 heeft een overdrachtsnelheid van 8Gbit/s (1,25 gigabyte per seconde), twee keer zoveel als de maximale snelheid van USB 3.0.
Tevens kan USB 3.1 grote hoeveelheden stroom leveren aan apparaten. De huidige kabels ondersteunen maximaal 9 Watt aan vermogen. USB 3.1 gaat zelfs tot 100 Watt (bij 20 Volt); hierdoor wordt het mogelijk een laptop helemaal op te laden via een USB kabel. Ook smartphones en tablets opladen kan sneller gaan, net als het verzenden van data. Type C maakt het tegelijk opladen en verzenden van data zelfs mogelijk. Dat was bij vorige USB versies eigenlijk ook al zo, maar dat ging wel übertraag.
USB 3.1 kan zelfs de vervanger van HDMI worden, want het ondersteunt ook audio en video. Tenslotte zijn uiteenlopende randapparaten met één enkele kabel aan te sluiten, waarbij verschillende soorten dataprotocollen gemengd worden. Bijvoorbeeld een monitor met ingebouwde USB-hub, die met een enkele USB 3.1-kabel aan een PC verbonden wordt.

Compatibel

De nieuwe type C poorten kunnen ook nog overweg met oudere technieken. Bestaande USB 3.0- en 2.0-apparaten kunnen worden aangesloten, maar daar is dan wel een adapter voor nodig. Apple heeft al kabels die USB type C naar HDMI of VGA omzetten. Ook bestaande harde schijven, muizen, toetsenborden en andere accessoires kunnen – met adapters – nog op type-C-poorten worden aangesloten.
Apple (met de MacBook) en Google (met de Chromebook Pixel) zijn de eerste fabrikanten die de nieuwe USB 3.1 interface hebben geïntegreerd in hun laptops. Later in 2015 moeten ook Android smartphones en tablets verschijnen, evenals randapparaten die met de nieuwe standaard overweg kunnen.

Veiligheid?
Type C USB is ook al negatief in het nieuws gekomen. Er blijkt een gat in de veiligheid te zitten, de zogenaamde BadUSB-kwetsbaarheid die al in 2014 is onthuld. Een zogeheten firmware-aanval via USB, snel en doeltreffend doordat de besmette randapparatuur slechts korte tijd nodig heeft na het inpluggen. De veelzijdigheid van het krachtige USB Type-C geeft de poort namelijk ook Direct Memory Access (DMA) en dat kan rampzalig uitpakken. Veel USB-sticks zijn al beveiligd tegen deze firmwarehack, maar voor computers ligt dat lastiger. USB is immers bedoeld voor (third party) compatibiliteit en staat dus ook open voor besmette opladers. Een echte oplossing hiervoor is er op dit moment nog niet.

Share This